logo
Gebouw N
Haaksbergerstraat 67
7554 PA Hengelo
info@january.nu
Volg ons op

Case: ‘van Merk naar Keurmerk’

Case: ‘van Merk naar Keurmerk’

Deze ledenorganisatie is met ruim 500 leden (zelfstandige ondernemers) een stabiele club in het speelveld van de alternatieve geneeswijze. De branche is nog onvoldoende ontdekt en kent een zeker ‘stigma’ vanuit de reguliere geneeskunde. Gelukkig kijken zorgverzekeraars tegenwoordig anders naar alternatieve mogelijkheden waardoor vergoedingen voor behandelingen steeds meer geaccepteerd worden. 

De zelfstandig ondernemers werken veelal vanuit een kleine praktijk zonder personeel. De passie voor het vakgebied, de behandeling en kennis staan voorop. Alle ondernemende aspecten van het runnen van een praktijk is niet een directe expertise.

De opdracht 

January kreeg de opdracht om voor deze ledenorganisatie (meer)waarde te bieden voor het lidmaatschap. Wij zijn gevraagd een (merk)fundament neer te leggen dat vertaald kan worden naar een beleidsplan. Het doel is om het vakgebied beter op de kaart te zetten, succesvoller nieuwe leden te werven, leden langer te behouden en belangrijker: van leden echte ambassadeurs maken.

De oplossingen 

Een belangrijke voorwaarde voor succes is het upgraden van het merk en échte meerwaarde bieden in het lidmaatschap. Uit de ambities en drijfveren bleek dat de organisatie vol zit met ambitie en een leidende rol op zich wil nemen. We hebben deze opdracht vervat in de paraplu ‘van Merk naar Keurmerk’, vergelijkbaar zoals het keurmerk: de BOVAG.

Onze aanpak heeft geresulteerd in een roadmap met een praktisch stappenplan waarbij eerst de basis op orde gebracht is en vervolgens invulling wordt gegeven aan het keurmerk. We hebben een plan voor de hernieuwde merkidentiteit opgesteld dat opgedeeld is in een mentaal en visueel deel. De merkidentiteit is daardoor geborgd in een huisstijlhandboek. 

Op basis van de hernieuwde merkidentiteit is de website vernieuwd met een duidelijke doelgroep benadering. De website kent simpele keuzes. Of je bezoekt de website als toekomstig patiënt vanuit een zoekvraag (een onderliggende klacht). Of je oriënteert je aan als nieuw lid of bent op zoek naar vakinhoudelijke kennis. Een website dus dat op individuele relevantie is gebaseerd met als doelstelling meer patiënten en meer leden te werven. 

Voor nieuwe leden is een welkomstprogramma opgetuigd met daarin een welkomstbox die jou alles verteld over de organisatie, wat je van je lidmaatschap mag verwachten, maar ook wat de organisatie van jou verwacht. Het welkomstprogramma is een combinatie van digitale en fysieke contactmomenten. 

Tevens hebben we een gaaf buddyprogramma ontwikkeld waarmee bestaande leden nieuwe leden wegwijs maken in de organisatie en vraagbaak zijn voor interne en externe vragen. Met het buddyprogramma waarborgen we de kwaliteit en de gewenste verbinding onderling. De buddy is ook de coach voor (zakelijk) succes.

Om de leden te helpen in het ondernemerschap is een toolkit ontwikkeld. De toolkit bestaat uit (op maat gemaakte) informatiedragers zoals brochures, folders, visitekaartjes en presentaties voor de diverse doelgroepen. In fase 2 wordt er zelfs een marketingprogramma gelanceerd waarbij de ondernemers volledig ontzorgd worden op het sales en marketing gebied. De website en marketingcommunicatie wordt namelijk volledig geregeld!         

De leden kennen een eigen ledenomgeving waarin een Universiteit is opgenomen om kennis op te doen en een Bibliotheek waar interessante informatie wordt teruggevonden en bewaard. 

Onze werkwijze 

January kent een vaste methodiek. We gebruiken wetenschappelijke modellen en kwalitatieve sessies om informatie op te halen, te vertalen en te structureren. Ons advies schrijven we uit in een pragmatische Roadmap waarbij de ledenreis centraal staat. De Roadmap leveren we op in twee fysieke boeken. Een theorieboek én een oplossingenboek. Hieraan gekoppeld is een stappenplan inclusief kostenindicatie. Hierdoor belandt een plan niet in de kast, maar wordt deze daadwerkelijk gebruikt. 

Wilt u een boek inzien? Bel of mail ons even en we lopen er met alle plezier met u doorheen. We verrassen u graag met ideeën die ook uw (leden)organisatie helpen!

Meer informatie?

Vul onderstaand formulier in of neem contact met ons op.